• English (UK)
  • Magyar (HU)

Sidebar

Piszkátor Ildikó


A művészettel már gyerekkoromban estem szerelembe. Mindig vonzottak a különleges formák és a varázslatos színek, különösen, ahogy a fény megjelenik rajtuk. Fiatal felnőttként érdeklődésem az üveg felé vonzott, azóta is csodálom. Az üveg és a festészet összeolvadt bennem, mindkettőt együtt is, külön-külön is csodálom és jó pár éve művelem.
Az üveg a leggyötrelmesebben vonzó, legtitokzatosabb anyag. Kiszámíthatatlansága, tisztasága, színessége, lágysága és keménysége, eleganciája és birtokolhatatlansága egyedi hangulatot teremt. A fény átjárja, átlényegíti az alkotást, ettől lesz tökéletes a varázslat, egyedi, különleges a látvány. Kezdetben családunk üveg-hutájában ismerkedtem meg az anyaggal, majd a törmelékekből, szilánkokból, később üvegmozaikokból elkezdtem üveg-szobrokat, üvegképeket alkotni. Háromdimenziós valóságunk kétdimenziós összepréselt képe jelenik meg az üvegképeken, ezek szilárd folyadék-csodák. A formákat a hideg tapintás, a belső tűz, az olykor fájdalmasan éles vagy épp bőrszerűen sima, a térből kiszabdalt geometrikus formák jellemzik, amelyek alapvetően mind egyek, mégis meglátjuk bennük a kreativitás és a tűz által struktúrába öntött diverzitást. Ennek a tűznek a fénye sugárzik a képekből, így melegíti fel és öltözteti ünneplőbe a lelkem. Ezt a ragyogó, sokszínű melegséget szeretném átadni a képeimmel.
Festészetemben ugyanígy a fény, a színek és formák játékossága inspirál. Minden egyes kép egy kaland, egy újabb ötlet megtestesülése. Nagyfokú szabadságot élek meg minden egyes alkotással. Szeretem a különleges alapokat, szokatlan technikákat, a merész forma-társításokat, a meglepő színeket és mindenekelőtt próbálom elérni a fényt, egy pillanatra megállítani, rögzíteni a vásznon. Szívesen tanulok újabb technikákat, új megközelítési módot, szívesen kísérletezem új anyagokkal. Művészi fejlődésemben sokat köszönhetek a művészeti nyári táboroknak, sokat segítettek abban, hogy a saját világomat megtaláljam.
Képeim absztrakt alkotások, a modern kor emberének szólnak, szándékaim szerint egy modern nyelven, a felébresztett érzések, kiváltott érzelmek által. A valóságot nem szeretném másolni, sokkal inkább érzelmeket szeretnék ébreszteni a színek és a formák, a struktúrák, felhasznált, esetenként meglepő anyagok összhatása alapján. Számomra az a fontos, hogy élmény-szerű hatást váltsak ki a nézőből. Ezt az élményt érzem én magam is, amikor egy-egy kép, hangulat ötlete megszületik és nem hagy nyugodni, amíg el nem készülök vele. Szeretném, ha az alkotásaim – akár a festmények, akár az üvegképeim – jó érzéssel töltenék el azokat is, akik őket a lakásukba, irodájukba elhelyezik. Örülök, ha minden napra személyes élményt jelenthetnek ezek az alkotások. 
Számomra rendkívül fontos, hogy felébresszem másokban is, lehetőleg már gyerekkorban ezt a szunnyadó önkifejezési módot. Kreativitásra, felszabadultságra, a belső énnel való kapcsolat megtalálására bíztatom minden tanítványomat az óvodásoktól a nyugdíjasokig. Rendkívül fontosnak tartom a művészeti készségfejlesztést mind az önbizalom, mind a kifejezésmód, az egész személyiség fejlődése szempontjából. Ezt az élményt gyermekkorban megélni életre szóló ajándék, de sosem késő. Évek óta rendszeresen szervezett felnőtt- és gyermek-kurzusaimon, nyári táboraimban minden érdeklődőt erre bíztatok. Nagy öröm számomra megélni az ő sikereiket, fejlődésüket.

Fénnyel festeni – ez az álmom. Ezt érzem az üvegképeken és ezt próbálom elérni a festményeimen is.

{oziogallery 334}