• English (UK)
  • Magyar (HU)

Sidebar

Nikodém Mónika

1981-ben születtem, Budapesten. Kisgyermekkorom óta rajzolok, festek, de komolyabban a harmincas évim elején ragadtam újra ecsetet, s kezdtem el ismét foglalkozni a festészettel, elsősorban saját érzéseim kifejezésére.

Művészeti iskolákat nem végeztem, a festészetet autodidakta módon sajátítottam el. Egy idő után azonban szerettem volna tudásomat elmélyíteni, így jelentkeztem Gasztonyi Kálmán festőművész, művészeti szakkörébe. 

A művészet utáni tehetséget minden bizonnyal édesanyámtól és nagypapámtól örököltem. Édesanyám terítőket hímez, tervez, köt, horgol, ruhákat varr, nagyon jó kézügyességgel, szépérzékkel rendelkezik. Nagypapám hegesztett faszobrokat készített, azt hiszem innen ered a fák és erdők iránti szenvedélyem.

Témáim kezdetben tájképek és csendéletek voltak. Sokáig festettem, rajzoltam fákat, amik számomra kimeríthetetlen ihletadók. Másrészről pedig mindig is érdekelt a mesék varázslatos világa, melyeknek saját fantáziámmal teret is nyitottam. Ezeket az álomképeket jobbára papírra is vetettem vázlatok formájában.

Inspiráló művészek számomra: Boris Wallejo, Julie Bell festményei és Salvador Dalí csodálatos szürrealista álomvilága. Belőlük a mai napig merítek ihletet.

Szeretem a természet szépségét, ha tehetem, sokat kirándulok, fotózok, rengeteg inspirációt kikapcsolódást nyújt. Jelenleg nincsen fő profilom vagy állandó témám, egyaránt szeretek tájképet vagy fantáziaképet festeni. Ez mind hangulat függvénye.

Ami mostanában érdekel és foglalkoztat az a Zendoodle style és a Line Art stílus ötvözve a sajátoméval. Nyitott vagyok új irányzatok megismerésére, kipróbálására állandóan feszegetem a határaim, bővítem a tudásom, látásmódom. Először az akrilfestékkel ismerkedtem meg, majd az olajfestéket kezdtem el használni. Szeretek kísérletezni, sokféle technikát kipróbálni és mindezeket vegyíteni. Használom még a száraz pasztellt, olajpasztellt, vízfestéket ezek ötvözetét zselés tollal kiegészítve, valamit körömlakkal is szoktam díszíteni. Leginkább feszített vászonra festek, de fára, kőre, műanyagra egyaránt szeretek dolgozni. Egyedi stílus kialakítására törekszem, ami felismerhető. Visszatérő motívumaim: a virág, inda valamint a szecessziós motívumok. Színvilágom élénk és meghatározó.

„Az átlagfestő azért fest, hogy éljen, a kiváló festő azért él, hogy fessen.”

Nikodém Mónika

 {oziogallery 335}